TI BiH i predstavnici Gruzije, Ukrajine i Litvanije o otvorenim javnim nabavkama

Radionica: Antikorupcijske mjere za akcioni plan Partnerstva za otvorenu vlast u oblasti javnih nabavki

Sarajevo, 11. septembar 2017. – Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) organizuje radionicu Antikorupcijske mjere za akcioni plan Partnerstva za otvorenu vlast u oblasti javnih nabavki, koja ima za cilj razmjenu znanja i iskustava u procesu izrade i implementacije mjera vezanih za oblast javnih nabavki.

Ovom prilikom predstavnici TI BiH će govoriti o antikorupcijskim mjerama u OGP akcionim planovima, te o značaju obavljivanja svih informacija o javnim nabavkama u BiH. Predstavnik Open Contracting Partnership iz Litvanija, g-din Karolis Granickas, govorit će o korelaciji između OGP inicijative i otvorenog ugovaranje, te kroz primjere prezentovati mogućnosti koje stoje na raspolaganju članicama inicijative u sklopu njihovih OGP akcionih planova.

Značajan dio radionice biće posvećen diskusiji o izazovima i prilikama koje se pružaju u akcionim planovima s ciljem osiguranja veće transparentnosti i efikasnosti u oblasti javnih nabavki. Tako će predstavnik Instituta za razvoj slobode informacija iz Gruzije, g-din Giorgi Kldiashvili, govoriti o tome kako postići da ugovorni organi objavljuju sve podatke u otvorenom formatu, te kako osigurati kontinuitet u objavi. Dalje će predstavnik Transparency International Ukraine, g-din Viktor Nestulia, na primjeru ukrajinskog portala javnih nabavki govoriti kako osigurati, ne samo objave podataka, nego i objave podataka koji su pravovremeni, u odgovarajućem formatu, i koji osiguravaju nadzor javnosti nad postupcima javnih nabavki.

Zvaničan početak radionice planiran je za utorak, 12. septembra 2017. godine u Hotelu Europe u Sarajevu u 9:10h.

Izjave za medije su predviđene u 09:00h.

Dnevni red radionice je u prilogu.
Najava za medije i dnevni red 11.09.2017.