Nakon pisanja TI BiH ponovo se razmatra imenovanje članova UO Gradske razvojne agencije

TI BiH je u dopisu Skupštini grada napomenuo kako se Komisija za izbor nije vodila osnovnim principima Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS, u prvom redu principa nezavisne provjere i kvaliteta koji trebaju obezbijediti imenovanje najboljih kandidata.

Banja Luka, 7. novembar 2017. — Nakon što se Transparency International u BiH (TI BiH) obratio Skupštini Grada Banja Luka ukazujući na nepravilnosti u procesu izbora članova Upravnog odbora Gradske razvojne agencije, prijedlog rješenja o njihovom imenovanju povučen je sa sjednice Skupštine Grada.

Gradonačelnik Banjaluke je nedavno odoborio imenovanje tri člana Upravnog odbora Gradske razvojne agencije po Javnom konkursu koji je raspisala Skupština Grada. TI BiH je utvrdio da jedan od predloženih članova nije ispunjavao propisane uslove koji se odnose na kompetencije,  jer se radilo o licu koje je završilo Filozofski fakultet – Odsjek učiteljski studij i čije je radno iskustvo povezano sa radom u osnovnim školama. Propisani uslovi su, s druge strane, obuhvatali radno iskustvo od najmanje 5 godina i stručno znanje iz djelatnosti Gradske razvojne agencije, a to je privlačenje stranih investicija, stvaranje preduzetničke klime, implementaciju projekata ekonomskog razvoja Grada i sl.

Kako je Skupština grada Banjaluka zadužena za konačno imenovanje, TI BiH se obratio Skupštini istakavši kako je jasno da lice koje ima radno iskustvo u osnovnoj školi i stručnu spremu profesora razredne nastave ne može adekvatno obavljati funkciju člana upravnog odbora u agenciji koja treba privući strane investicije i podstaći ekonoski razvoj. TI BiH je u dopisu Skupštini napomenuo kako se Komisija za izbor nije vodila osnovnim principima Zakona o ministarskim, vladinim i drugim  imenovanjima RS, u prvom redu principa nezavisne provjere i kvaliteta koji trebaju obezbijediti imenovanje najboljih kandidata.

Po dopisu koji je poslao TI BiH, ovo kadrovsko pitanje je povučeno sa sjednice Skupštine, uz objašnjenje gradonačelnika da je „s obzirom na primljeno upozorenje nevladinih organizacija potrebno još jednom da se razmotre utvrđeni prijedlozi članova upravnih odbora.“

TI BiH pozdravlja odluku gradonačelnika Banjaluke, te apeluje na gradsku upravu i Skupštinu grada da se postupak imenovanja sprovede u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima RS, kao i da obezbijedi da se nijedno konačno imenovanje ne izvrši ukoliko nisu primijenjene odredbe ovog zakona.

Press rls – 07.11.2017.