BiH se priključila Partnerstvu za otvorenu vlast

26 Septembra 2014

Sarajevo, 26. septembar 2014. — Nakon dvogodišnjih aktivnosti i inicijativa zagovaranja koje je pokrenuo Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) zajedno sa Fondacijom CPI, Analitikom i Centrom za istraživačko novinarstvo, a uz podršku Fonda za otvoreno društvo BiH, kako bi se  Bosna i Hercegovina priključila Partnerstvu za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP), na sastanku u sjedištu UN-a 24.09.2014., BiH je formalno predstavljena kao nova članica Partnerstva za otvorenu vlast. Ovim je i zvanično potvrđena namjera BiH da ostvari dodatne napore u pogledu transparentnosti i otvorenosti vlasti, te saradnje sa građanima i civilnim društvom, a u skladu sa ciljevima za ekonomski i društveni razvoj države na putu ka evropskim integracijama.

Pristupanje BiH Partnerstvu za otvorenu vlast predstavlja potvrdu napora koje su TI BiH i partnerske organizacije uložili u zagovaranje za pristupanje.TI BiH je već dvije godine aktivno uključen u zagovaranje i edukaciju vlasti i civilnog društva kada je riječ o Partnerstvu za otvorenu vlast i dao je konkretan doprinos pristupanju BiH Partnerstvu – u saradnji sa navedenim partnerskim organizacijama, organizovane su regionalne radionice kojima su javnosti i predstavnicima vlasti predstavljene specifičnosti Partnerstva i iskustva zemalja u regionu, ostvareno je uspješno povezivanje sa zainteresovanim institucijama i organizacijama civilnog društva, učešće na globalnim i regionalnim OGP samitima, pružanje edukacije, itd. Naravno, i svojim dosadašnjim radom na promociji transparentnosti i otvorenosti institucija u BiH, TI BiH je stvorio održivu bazu na kojoj se mogu zasnivati sve naredne aktivnosti koje članstvo u Partnerstvu za otvorenu vlast donosi.

Idući korak koji očekuje BiH i u kojem će TI BiH takođe aktivno učestvovati jeste izrada akcionog plana, kojim će se preciznije definisati mjere na kojima će se raditi u BiH, a s ciljem ostvarivanja zadatih principa i poboljšanja oblasti koje su trenutno problematične. Mjere će zajednički definisati i uobličiti predstavnici vlasti i civilnog društva – fokus cjelokupne ideje Partnerstva za otvorenu vlast jeste saradnja i zajedničko odlučivanje.

Akciono planiranje i naredni koraci koji očekuju BiH u tom pogledu bit će predstavljeni na predstojećoj konferenciji, koju TI BiH organizuje povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama BiH 29.9.2014. u Sarajevu. Predstavnici institucija vlasti i civilnog društva upoznaće se sa procedurom donošenja akcionog plana i okvirnim planom narednih aktivnosti.

Formalno pristupanje BiH Partnerstvu za otvorenu vlast istovremeno predstavlja i test za institucije vlasti da li će biti u potpunosti posvećene transparentnosti, obzirom da tek slijedi faza planiranja, a potom i provedbe konkretnih mjera. TI BiH će nastaviti sa aktivnim angažmanom u ovoj oblasti i izražava nadu da bh. akcioni plan Partnerstva za otvorenu vlast neće biti još jedan u nizu dokumenata koji će se usvojiti, a neće primjenjivati.

Press rls – 26 9 2014

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.