Održana konferencija Partnerstvo za otvorenu vlast

09 Juna 2014

Ovom prilikom, predstavnicima bh. institucija, civilnog društva i medija predstavljene su prednosti koje bi BiH imala uključivanjem u Partnerstvo za otvorenu vlast kroz iskustvo država u regionu koje su već postale članice ove inicijative, kao i međunarodnih eksperata za oblast otvorenosti vlasti, ali  je takođe i diskutovano o preprekama i razlozima zbog kojih BiH još uvijek nije pristupila Partnerstvu za otvorenu vlast, što je čini jedinom državnom u regionu koja nije formalno pristupila ovoj inicijativi, niti je u tom smislu pokrenula konkretan proces.

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili Severin Strohal, šef Odjeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave, ispred Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina, Jon O'Shaughnessy, predstavnik Britanske ambasade u Sarajevu, te Muaz Dedajić, savjetnik ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH i Marinko Čavara, poslanik u Federalnom parlamentu.  U uvodnim obraćanjima naglašena je važnost pitanja otvorenosti vlasti  i proaktivne transparetnosti za Bosnu i Hercegovinu, te značaj koji pridruživanje Partnerstvu ima za državu.

Prvi panel donio je međunarodnu perspektivu o uticaju Partnerstva za otvorenu vlast na promjene, a svoja iskustva iznijeli su Kitty von Bertele, šefica političkog i međunarodnog tima u  Vladi Velike Britanije, Paul Maasen, koordinator za civilno društvo u Partnerstvu za otvorenu vlast i Helen Darbishire, izvršna direktorica organizacije AccessInfo, dok su regionalna iskustva sa procesom pridruživanja Partnerstvu, oblikovanjem akcionog plana i provedbom aktivnosti iznijele Irena Bojadzievska, državni koordinator Partnerstva za otvorenu vlast ispred Vlade Makedonije, te Dina Bajramspahić,  članica  Operativnog tima Crne Gore za izradu i sprovođenje mjera iz Akcionog plana i predstavnica civilnog društva.

Drugi panel dao je pregled stanja otvorenosti vlasti u Bosni i Hercegovini u pogledu javnih politika i praksi. Predstavnici organizacija civilnog društva u BiH – Ena Kljajić Grgić, koordinatorica ALAC projekta, ispred Transparency International BiH, Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Fondacije CPI i Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo – dali su osvrt na pitanja otvorenosti vlasti kada je riječ o odgovornosti institucija, fiskalnoj transparentnosti i javnim informacijama. Predstavnici institucija – Niko Grubešić, pomoćnik Ministarstva pravde BiH i  Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava BiH – dali su perspektivu institucija BiH kada je riječ o proaktivnoj transparentnosti i saradnji sa građanima i civilnim društvom.

Na sjednici Vijeća ministara koja je održana 02.06.2014, data je deklarativna podrška pristupanja Bosne i Hercegovine Partnerstvu za otvorenu vlast i naloženo je Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine da u saradnji sa drugim institucijama pripremi prijedlog koji će biti upućen Predsjedništvu BiH, s krajnjim ciljem slanja pisma namjere prema Partnerstvu za otvorenu vlast, a time i formalnim otpočinjanjem procesa pristupanja. Transparency International BiH, kao i partnerske organizacije, izražava podršku istaknutoj podršci Vijeća ministara BiH, ali takođe i apeluje na zadužene institucije da predviđene aktivnosti pripreme obave efikasno i čim prije, kako bi se izbjeglo nepotrebno prolongiranje procesa.

Partnerstvo za otvorenu vlast danas obuhvata 64 zemlje  – članstvo BiH u ovoj inicijativi  imalo bi pozitivne efekte i za institucije, i za građane, i za civilno društvo, a prije svega, doprinijelo bi njihovoj direktnoj međusobnoj saradnji, uključivanju građana u procese odlučivanja, te jačanju povjerenja u institucije.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.