Saopštenje za javnost: Reakcija organizacija civilnog društva na sporazum o programsko-projektnoj saradnji SNSD-SDP

01 Novembra 2012

Sa aspekta dostignutih demokratskih standarda, izmjene Izbornog zakona kojima se ponovo uvode zatvorene izborne liste, a prebrojavanje glasova obavlja samo u opštinskim komisijama, smatramo nedopustivim. Na ovaj način se ograničava postojeća sloboda izbora građanima/kama, a dodatno jačaju pozicije rukovodstava politčkih partija, te otvara prostor za manipulacije izbornim rezultatima i poništavanje demokratske volje glasača/ica.

Strukturni dijalog o pravosuđu između BiH i EU, a ne vaninstitucionalni sastanci stranačkih lidera, mora predstavljati okvir za rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava bh pravosuđe. Predložena riješenja, kojima se mijenja postojeći način izbora sudija i tužilaca i u proceduru izbora uvode entitetski parlamenti, predstavlja korak nazad u reformi pravosuđa. U situaciji kada su politčki pritisci na rad pravosudnih institucija svakodnevni, usvajanjem ovakvih riješenja oni bi bili praktično institucionalizovani.

Pedložena rješenja izmjena Zakona o državnim službenicima, kojima se proširuje broj pozicija na kojima će biti vršena politička imenovanja u državnoj službi, također ide u pravcu politizacije državne uprave, umjesto njenog profesionalnog jačanja i razvoja.

Pored navedenih, brojna druga rješenja koja su na netransparentan način dogovorena između SNSD-a i SDP-a, visoko su problematična sa stanovišta vladavine prava i demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini. Dodatno je zabrinjavajuće što se unaprijed najavljuje njihovo usvajanje po hitnom postupku i bez mogućnosti podnošenja amandmana od strane zastupnika/ca građana/ki u državnom parlamentu, što je još jedan udar na demokratiju od strane ovih stranaka i njihovih lidera. Stoga ovaj sporazum, čija realizacija može dovesti do nesagledivih i nepovratnih štetnih posljedica, smatramo izrazom potpunog odsustva političke odgovornosti i odgovornosti političkih partija prema građanima/kama.

Organizacije potpisnice: Transparency International Centri civilnih inicijativa UG Zašto ne Evropski istraživački centar Fondacija za kreativni razvoj UG Oštra nula Udruženje za kulturu i umjetnost CRVENA Inicijativa mladih za ljudska prava Sarajevski otvoreni centar Forum građana Tuzla Euro Rom OP Revolt Pravni institut u BiH Koalicija 143 Fondacija CURE Fondacija EKIPA Centar za zastupanje građanskih interesa

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.