Projekat EU usmjeren na korupciju u BiH

11 Juna 2014

Projektom EU koji se odnedavno provodi u Bosni i Hercegovini (BiH) zemlji će se pomoći da organizuje svoje institucije i vlast tako da zaustavi korupciju, pružanjem veće podrške odgovornosti i transparentnosti, te unapređivanjem upravljanja javnim finansijama i rada civilnog društva.

Tim projektom će se zemlji pomoći u pripremi svoje strategije i akcionog plana protiv korupcije za period od 2015. do 2019.

Napori EU usmjereni na zaustavljanje korupcije u BiH su do sad uključivali pomoć agencijama za provođenje zakona i pravosuđu.

Prema riječima Holgera Schroedera, otpravnika poslova delegacije EU u BiH, tim projektom, vrijednim 450.000 eura, zemlji će se pomoći u izradi ažurirane strategije i akcionog plana, te će se pružiti podrška za provođenje tih strategija.

“Nama su potrebne djelotvorne agencije za provođenje zakona, kao i suci i tužioci koji se ne boje na sebe preuzeti te kompleksne slučajeve. Treba nam i angažman civilnog društva i medija u cilju zajedničkog praćenja dešavanja u predmetima vezanim za korupciju, kao i u cilju naglašavanja svih uspjeha ostvarenih u tom polju,” izjavio je Schroeder.

On je međutim dodao da je za zaustavljanje korupcije u BiH prije svega potrebna opredijeljenost politčara u zemlji da podrže institucije koje rade na tim pitanjima.

Zaustavljanje korupcije je jedan od najvažnijih zadataka s kojima će se BiH suočiti na svom putu ka pridruživanju EU.

Sead Lisak, direktor Antikorupcijske agencije BiH, izjavio je da se zemlja nalazi na raskrsnici u svojoj borbi protiv korumpiranosti.

“BiH je potrebna moderna, angažovana i smjela strategija za borbu protiv korupcije. Usvajanjem i primjenom najbolje evropske prakse protiv korupcije, mi ćemo stremiti ka unapređivanju domaćeg proizvoda,” izjavio je Lisak za SETimes.

Kako međutim kažu iz organizacije za borbu protiv korupcije “Transparency International”, raniji projekti nisu imali očekivane efekte. Zadnjih godina došlo je do porasta nivoa korupcije u zemlji.

“Glavna razlika između ovog i drugih projekata je što ćemo mi pomagati agenciji za sprječavanje korupcije u pripremi strategije i akcionog plana,” izjavio je vođa projekta EU Zoran Jacev zaSETimes.

On kaže da bi se ta strategija i akcioni plan trebali prilagoditi kapacitetima institucija u BiH.

Očekuje se da će se tim planom institucije podstaći na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza, na užu koordinaciju svojih aktivnosti, jačanje povjerenja kod građana i saradnju s civilnim i privrednim sektorom, kao i s medijima.

Nevladin sektor i druge vaninstitucionalne organizacije bit će direktno uključeni u taj projekat.

“Uloga organizacija civilnog društva je da pokrenu aktivnosti planirane u strategiji koje do sad nisu provedene. Strategijom se želi prevazići manjak političke volje u borbi protiv korupcije,” izjavio je direktor antikorupcijske nevladine organizacije “Account” Eldin Karić za SETimes.

Sadržaj preuzet sa SETimes.com.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.