Dopune Zakona o sukobu interesa RS otvaraju prostor za zloupotrebe u raspodjeli pomoći

11 Juna 2014

Banja Luka, 11. juni 2014. – Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH) smatra neprihvatljivim prijedlog dopune Zakona o sprečavanju sukobu interesa u institucijama vlasti Republike Srpske, koji je zajedno sa setom zakona o osnivanju Fonda solidarnosti upućen na usvajanje Narodnoj skupštini RS po hitnom postupku na sjednici zakazanoj za 13.6.2014.

Predložena dopuna odnosi se na uvođenje izuzetka od zabrane javnim zvaničnicima da budu članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100.000 KM, pri čemu je predložen izuzetak u slučaju fondacija i fondova osnovanih za saniranje štete od elementarnih nepogoda i drugih katastrofa. Iako se u obrazloženju navodi da je cilj ove dopune otklanjanje prepreka za osnivanje Fonda solidarnosti, potrebno je naglasiti da Fond solidarnosti, koji osniva i čije djelovanje reguliše Vlada, nije isto što i fondacija koju mogu osnovati i druga pravna i fizička lica, te će ova izmjena omogućiti javnim zvaničnicima da osnivaju fondacije koje se mogu finansirati iz budžeta, čime se otvara novi prostor za zloupotrebe.

TI BiH upozorava da je u periodu nakon katastrofe koja je zadesila BiH, neophodno otkloniti sve prilike za zloupotrebu pri raspodjeli sredstava za poplavljena područja, a da bi usvajanje ovakvih dopuna Zakona, ne samo produbilo sumnju javnosti, već i direktno omogućilo javnim zvaničnicima da koriste elementarne nepogode za osnivanje sopstvenih fondacija i na taj način preusmjeravaju sredstva iz budžeta.

Zbog svega navedenog, TI BiH apeluje na zakonodavce da zakonski razgraniče Fond solidarnosti od ostalih udruženja i fondacija i osiguraju zaštitu od zloupotreba pri raspodjeli sredstava za saniranje šteta.

Press rls – 11 6 2014 doc

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.