Na lokalnom nivou se događa najveći broj slučajeva korupcije

24 Septembra 2013

Kako je novinarima izjavio izvršni direktor TIBiH Srđan Blagovčanin, lokalni nivo je onaj nivo vlasti kroz koji građani mogu sagledati cjelokupnu aktivnost države. Tu građani i primjećuju probleme, ali i ono pozitivno što se dešava.

“Upravo zato je Transparency International dugo vremena posvećen radu s lokalnim zajednicama radi promovisanja njihove transparentnosti radi većeg učešća građana u procesu donošenja odluka” – kazao je Blagovčanin.

Po njegovim riječima, na ovom nivou se, također, i događa najveći broj slučajeva korupcije, upravo zato što građani imaju najveći broj kontakata s lokalnom administracijom.

“Cijela ova aktivnost ide u tom pravcu. Radeći zajedno s lokalnim zajednicama i organizacijama koje djeluju na lokalnom nivou, upravo pokušavamo da učinimo lokalni nivo vlasti što transparentnijm radi poboljšanja kvaliteta života samih građana” – zaključio je Blagovčanin.

Saradnik TIBiH Aleksandar Draganić, autor dokumenata koji su danas prezentirani, rekao je da se radi o tri “mini analize” urađene s ciljem da se poveća odgovornost i transparentnost na lokalnom nivou.

U prvoj se radi o analizi i prijedlogu novog načina na koji će se donijeti antikoruptivni planovi na lokalnom nivou.

Draganić je istaknuo da samo jedna lokalna zajednica u BiH ima usvojen antikorupcioni plan, iako antikorupciona strategija donesena prije četiri godine predviđa da svi imaju te planove.

Druga analiza se odnosi na unapređenje odnosa između lokalnih vlasti s civilnim društvom sa stanovišta transparentnosti.

Naime, postoje mnogi projekti koji pokušavaju poboljšati vezu između civilnog društva i lokalne samouprave. Međutim, rekao je Draganić, ono što još niko nije rekao je da neke zemlje u okruženju imaju u svojim zakonima o lokalnoj samoupravi prepoznato civilno društvo.

Zakoni u BiH, s druge strane, nijednom svojom riječju ne prepoznaju ni civilno društvo ni civilni sektor kao mehanizme učešća građana.

“Zato u analizi predlažemo dopunu zakona jednim članom koji bi regulisao te odnose” – rekao je Draganić.

Urgentna potreba veće transparentnosti u radu lokalnih javnih preduzeća tema je treće analize.

“U BiH imamo nekoliko stotina javnih preduzeća i institucija, gdje niko ne zna šta se radi, pogotovo javnost. Istraživanje koje  je prethodilo projektu je pokazalo da samo 10 posto javnih preduzeća na lokalnom nivou ima javno objavljen izvještaj na internet stranici. To je strašan podatak. Znači građanin apsolutno nema mogućnost uvida u to koliko imaju novca, zaposlenih, kolike su im plaće, kako se kreće zaposlenost u njima…”– naveo je Draganić.

Izvor: mojevijesti.ba

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.