Nagrada Uzbunjivač ove godine pripada Edwardu Snowdenu

30 Jula 2013

Kao insajder, razotkrio je niz povjerljivih i strogo čuvanih komunikacijskih podataka bez imalo sumnje od strane Zapadnih tajnih službi. Nagrada Uzbunjavač se dodjeljuje ljudima koji bez imalo straha i opasnosti pružaju informacije, a sve za dobrobit kako pojednica i društva, tako za mir i očuvanje životne sredine u javnom interesu.

Nagrada se dodjeljuje dva puta godišnje od strane njemačkog  ogranka Međunarodnog udruženja pravnika protiv nuklearog naoružavanja (IALANA) i Federacije njemačkih naučnika (FGS). Nagrada je već postala tradicionalna jer se dodjeljuje od 1999. godine, a nagradni fond je 3000 eura.

Prethodni dobitnici nagrade su: Rainer Moormann (2011; rizici od nuk.reaktora), Rudolf Schmenger / Frank Wehrheim (2009;poreski inspektori iz Frankfurta), Brigitte Heinisch (2007; gerijatrijska sestra, Berlin).

Ove godine po prvi put je Transparancy International kao jedina globalna antikorupcijska organizacija uključena u organizaciju dodjele Nagrade Uzbunjivač.

Po mišljenju žirija, saznanja Edward J. Snowdena nisu ostavila drugi izbor nego da se temeljito provjere činjenice i ispitaju dokazi. Na osnovu toga, radnje i procesi domaćih i stranih obavještajnih službi koje je razotkrio Snowden treba ispitati da se vidi da li su prekršile zakon, i ako je tako, u kojem obliku. Sudeći po dosadašnjim informacijama u Njemačkoj, članom 10. Temeljnog zakona [1], kao i G10-zakon (reguliše usklađenost obavještajnih službi s članom 10.) obavještajne službe su prekršile zakon. Edward Snowden je objavio informacije iako je znao za progon zviždača, te time prihvatio sve negativne posljedice.

Hartmut Grassl iz Federacije njemačkih naučnika je izjavio: “Otvoreno društvo treba građansku hrabrost i hrabre ljude poput Edwarda Snowdena kako bi se otkrile i zaustavile zloupotrebe.”

Otto Jaeckel,  šef  IALAN-e, njemačkog ogranka je izjavio da: „Ko bi mogao biti pogodniji za garanciju boravka američkom državljanu nego zemlja koja je špijunirana! Takođe i EU treba da odigra svoju ulogu. Edward Snowden je uradio pravu stvar  za Njemačku i ostale zemlje članice EU, i svakako treba da mu budemo zahvalni, a ne da ga osuđujemo“.

Edda Müller, predsjednica TI Njemačke je izjavila: „Dugujemo veliku zahvalnost Edwardu Snowden-u za njegove hrabre akcije. Međunarodni ugovori ograničavaju suverenost Njemačke i treba da se promjene. Velika Britanija, kao članica EU, mora vrlo dobro da objasni u Briselu svoju poziciju u zastupanju osnovnih ljudskih prava. Štaviše, Njemačka treba da osigura adekvatnu zaštitu uzbunjivačima putem odgovarajućih pravnih propisa“.

[1] član 10 (Privatnost pisama, pošte, i telekomunikacija; amandman 24 juna 1968): (1)Privatnost pisama, pošte, i telekomunikacija treba da bude nepovrediva. (2) Ograničenja se mogu odrediti temeljem Ustava, gdje ograničenje služi za zaštitu slobodnog demokratskog poretka ili osnovno postojanje ili sigurnosti Federacije. Ustavom se može odrediti da takva osoba ne bude obavještena o takvim restrikacijama, te da takvo pravo na sudu treba da se zamjeni odlukom zakonodavnog tijela ili pomoćnog tijela osnovanog na zahtjev Parlamenta.  (www.constitution.org/cons/germany.txt)

TI Njemačka/press rls

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.