Slučaj korupcije šokirao rumunski pravosudni sistem

11 Juna 2013

Sedmogodišnjom zatvorskom kaznom izrečenom bivšem rumunskom senatoru Katalinu Vojkuu okončano je četvorogodišnje suđenje za korupciju na kojem je razotkriven do sada nezabeležen lanac zloupotreba položaja među političarima, sudijama i tužiocima i biznismenima i koje je dovelo do poziva da korumpirane sudije i tužioci odgovaraju u većoj meri za svoje postupke.

Prema rečima tužilaca za borbu protiv korupcije, Vojku, poslanik Socijaldemokratske partije u periodu 2004-2012, bivši savetnik predsednika i odlikovani penzionisani general zaštitne službe, bio je u epicentru “sistema nalik hobotnici” koji je infiltrirao pravosudni sistem.

Tužioci kažu da su korumpirane sudije postupale po naređenju bivših poslanika i radile na donošenju povoljnih presuda u nizu krivičnih postupaka.

Suđenje je pokazalo da su političari i istaknuti biznismeni, koji su bili optuženi za zloupotrebu položaja, zatim saučesništvo u krijumčarenju, kupovinu uticaja ili lažiranje dokumenata, zatražili do Vojkua da skloni kriminalne dosijee u zamenu za velike količine novca,

Niz transkripata koji je procureo u rumunske medije razotkrio je konverzacije koje je Vojku imao sa istaknutim sudijama i policajcima i kako je u korist svojih klijenata izmanipulisao državne zvaničnike kojima su bile poverene krivične istrage.

“Vojku je vrh ledenog brega korupcije u pravosudnom sistemu, policiji i politici, retka kombinacija nemorala, ulagivanja i kukavičluka”, rekla je za SETimesdirektorka Fridom hausa Rumunije Kristina Guset. “On je bio čovek preko kog su veliki igrači uništavali svoje dosijee u zamenu za novac preko sudija, tužilaca i policajaca, ‘rumunskih bogova’, kako je zvao svoje saradnike. Koristeći šifrovani jezik koji obiluje medicinskim terminima, Vojku je bio doktor koji je svoje klijente spasio od zatvora”.

U slučaju su osuđena dvojica biznismena, Vojkuove mušterije, a jednom je izrečena uslovna zatvorska kazna.

Florinu Kostinijuu, sudiji Visokog suda pravde i kasacije, koji je bio među Vojkuovim posrednicima, izrečena je četvorogodišnja uslovna zatvorska kazna. Kostiniuova žena Viorika Kostiniu sudija je Apelacionog suda u Bukureštu. Ona nije optužena u ovom slučaju.

Umešanost sudije na visokom položaju dovela je do poziva na radikalnu reorganizaciju pravosudnog sistema i usvajanje striktnijeg disciplinskog sistema za sudije i tužioce. Monika Makovei, članica Evropskog parlamenta i bivša reformska ministarka pravde, rekla je da bi Kostiniuovoj ženi trebalo zabraniti da sudi u postupcima vezanim za korupciju.

“Kada je u pitanju Viorika Kostiniu, ne postoji čak ni privid nepristrasnosti u suđenjima za korupciju ili proneverama koje je pokrenula Nacionalna služba za borbu protiv korupcije. Njen suprug je upravo osuđen za korupciju. ….Nemoralno je da ona i dalje sudi u postupcima vezanim za korupciju”, rekla je Makovei za SETimes. “Krajnje je vreme da Vrhovno sudsko veće usvoji rešenje koje može osigura poverenje u pravdu i nepristrasnost sudija.”

Makovei je prosledila rumunskom parlamentu listu mera vezanih za disciplinsku odgovornost sudija i tužilaca.

Ona predlaže da se zabrani penzionisanje sudijama koji su pod krivičnom istragom do donošenja presuda, uklanjanje prava na specijalne penzije za sudije i tužioce koji su osuđeni za krivična dela, zabrana sudijama čiji su supružnici ili bliski rođaci pod krivičnom istragom da sude u slučajevima koje je pokrenulo isto tužilaštvo i disciplinske sankcije za sudije i tužioce koji ne podnesu izjave o imovini i interesu ili podnesu netačne izjave.

Prošle nedelje je ministarstvo pravde saopštilo da planira da podnese nacrt zakona kojim se poziva na detaljnu reviziju kriterijuma za utvrđivanje specijalnih penzija sudija i tužilaca. Zakonom će penzije za sudije i tužioce koji su proglašeni krivima za korupciju biti obračunavane na osnovu prosečnog prihoda u Rumuniji. Trenutno su penzije sudija i tužilaca zasnovane na njihovim najnovijim platama ili na njihovoj osnovnoj plati sa bonusima.

Florin Kostiniu se penzionisao odmah nakon pokretanja krivične istrage protiv njega i dobija penziju koja je 10 puta veća od prosečne plate u Rumuniji.

“Postoji opasnost da, tolerisanjem takvih situacija, sudije i tužioci doprinose smanjenju poverenja javnosti”, rekla je Makovei. “Poštene sudije i tužioci moraju da dokažu javnosti da je Vojkuova mreža prestala sa radom”.

Preuzeto sa SEEtimes

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.