BiH treba pristupiti globalnom Partnerstvu za otvorenu vlast

17 Maja 2013

-poručeno je danas na međunarodnom skupu na kojem je u Sarajevu predstavnicima bh. vlasti, javnih institucija i civilnog društva predstavljena globalna inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast.

Takođe je istaknuto da Inicijativom Partnerstvo za otvorenu vlast ovakvi trendovi mogu se zaustaviti i omogućiti građanima veću participaciju u društvenim promjenama.

Uvodne riječi održali su Renzo Daviddi, zamjenik šefa delegacije EU u BiH i Jo Lomas, zamjenica ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje koja uz Indoneziju, Brazil i Sjedinjene Američke Države ko-predsjedava ovom multilateralom, kojoj se od njenog pokretanja do sada uključilo šezdesetak zemalja od SAD-a, Ukrajine i Ugande, preko Jordana i Izraela do naših susjeda, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Sa iskustvima u otvaranju vlasti prema građanima u svijetu i u regiji, prisutne su upoznali Paul Maassen, koordinator za civilno društvo Partnerstva za otvorenu vlast, Helen Darbishire, direktorica organizacije Access Info iz Madrida i Katarina Ott, ravnateljica Instituta za javne financije iz Zagreba.

Pristup svim javnim informacijama, uz rijetke izuzetke koje se moraju opravdati i poštovanje zaštite ličnih podataka građana, mora biti slobodan svima i u svako vrijeme, uz proaktivno objavljivanje čitavih setova informacija u izvornom obliku. Takav pristup povećava povjerenje građana, poboljšava kvalitetu javnih usluga, a trošenje javnog novca postaje efikasnije. Iskustva zemalja članica Partnerstva za otvoreno društvo govore da se primjenom OGP načela ohrabruju domaći i strani investitori, potiče informatičko poduzetništvo i otvaraju se nova radna mjesta.

Organizatori skupa su Transpareny International BiH i Fondacija CPI u partnerstvu sa TACSO projektom u Bosni i Hercegovini.

(Frontal)

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.