Principi javne uprave

Ministri iz država Zapadnog Balkana i Turske pozdravili su novi okvir i predstavili primjere dobre prakse u reformi javne uprave, te glavne izazove u svojim zemljama....

Ministri iz država Zapadnog Balkana i Turske pozdravili su novi okvir i predstavili primjere dobre prakse u reformi javne uprave, te glavne izazove u svojim zemljama.

Principi javne uprave definišu šta dobro upravljanje podrazumijeva u praksi i ističu glavne zahtjeve koji države moraju ispuniti tokom procesa EU integracija. Principi takođe donose i okvir za monitoring koji omogućava redovnu analizu napretka u primjeni Principa i postavljanju mjerila za državu.

Iako su kriteriji dobrog upravljanja univerzalni, ovi Principi su dizajnirani za države koje žele pristupiti EU i dobijaju EU podršku kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA). Zahtjevi pravne stečevine EU kao i druge EU smjernice i instrukcije, predstavljaju osnov Principa u oblastima gdje postoji pravna stečevina EU. U ostalim oblastima, Principi su izvedeni iz međunarodnih standarda i zahtjeva, kao i dobrih praksi u državama-članicama EU i/ili drugim OECD državama. Kao minimalno mjerilo dobrog upravljanja, države bi morale osigurati usklađenost sa ovim fundamentalnim Principima.

Principi javne uprave

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.