Spriječiti ukidanje Pravilnika o sukobu interesa VSTV

25 Novembra 2014

Banja Luka, 25. novembar 2014. — Transparency International Bosne i Hercegovine smatra da prijedlog za stavljanje van snage tek usvojenog Pravilnika o sukobu interesa članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, odnosno izmjena člana 4. ovog Pravilnika, predstavlja pokušaj da se kroz izmjene ili ukidanje Pravilnika izbjegne sankcija za sukob interesa u kojoj se, prema medijskim napisima, našao Jovan Čizmović, jedan od članova Vijeća.

Naime, sporni član 4. koji se nastoji izmijeniti, predviđa da je član VSTV koji je aplicirao na pravosudnu funkciju, ili čiji srodnik je aplicirao na funkciju u pravosuđu, obavezan podnijeti ostavku, i to u trenutku apliciranja. Prema medijskim napisima, upravo je sin predlagača ovih izmjena aplicirao na funkciju u pravosuđu, te je gospodin Čizmović u tom slučaju bio dužan već tada podnijeti ostavku. Umjesto toga, on koristi svoju poziciju kako bi jednostavno stavio van snage ova pravila i ostao na funkciju, a u isto vrijeme i bio u mogućnosti da utiče na proces donošenja odluka o imenovanju njegovog sina za jednu od pozicija u pravosuđu.

TI BiH poziva članove VSTV da odbace ovaj prijedlog i pokažu elementarni nivo integriteta same institucije, a s druge strane da, ukoliko se pokaže da je Čizmović u sukobu interesa, postupe prema odredbama Pravilnika, koje nalažu njegovu ostavku.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.