TI BiH informisao njemačke istražne organe u vezi sa nabavkom IDDEEA-e

07 Oktobra 2014

Banja Luka, 7. oktobar 2014. — Transparency International Bosne i Hercegovine  je njemačkim istražnim organima uputio informacije vezane za slučaj nabavke elektronskih ličnih karata i vozačkih dozvola, sistema za izradu i personalizaciju elektronskih ličnih karata i ugovora sklopljenog u vezi sa tim poslom od strane Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA). TI BiH je proslijedio informacije njemačkim istražnim organima, imajući u vidu da prema informacijama iz medijskih izvještaja, kao i revizorskog izvještaja, u cijeli slučaj je uključen i njemački kapital i pravna lica iz Njemačke.

Na osnovu medijskih napisa i revizorskog izvještaja za 2013.godinu, može se zaključiti da postoje osnovi sumnje da se radi o teškim krivičnim djelima sa elementima zločinačkog udruživanja, u koja su uključeni najviši nosioci vlasti i njihova rodbina.

U ovom slučaju, Agencija je u 2012. godini provela postupak nabavke vezane za isporuku i uspostavu sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku i nadogradnju postojeće opreme za personalizaciju kartica, kao i isporuke kartica i kompletnog sistema za personalizaciju elektronskih ličnih karata i održavanje sistema. Nabavka u ukupnoj vrijednosti od oko 104.000.000 KM provedena je putem pregovaračkog postupka bez objave obavijesti. Revizorski izvještaj  ukazao je na niz nepravilnosti u ovom postupku, a između ostalog odabir pregovaračkog postupka bez dodatne obavijesti o nabavci, što je propisano Zakonom o javnim nabavkama BiH. Revizorski izvještaj je takođe utvrdio da su ugovorom za nabavku obrazaca ličnih karata i vozačkih  dozvola ugovorene odredbe koje  mogu imati štetne posljedice za  budžet institucija BiH, a to se prije svega odnosi na povlačenje  ugovorenih godišnjih količina, ukupnih količina i avansno plaćanje.

Imajući u vidu eventualnu umiješanost visoko rangiranih političkih zvaničnika i činjenicu da je BiH pravosuđe u potpunosti neaktivno i pod direktnom političkom kontrolom, u ovom trenutku nije realno očekivati da će se ovaj slučaj naći pred istražnim organima BiH. Njemačka kao potpisnica OECD konvencije o kažnjavanju podmićivanja u inostranstvu ima obavezu da istraži ovakve slučajeve, obzirom da u cijelom slučaju postoji segment inostranosti, odnosno involviranost njemačkog kapitala i pravnih lica.

Press rls – 7 10 2014 doc

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.