Analiza: Na kandidatskim listama za izbore 488 funkcionera/ki iz tekućeg mandata

S tim ciljem je napravljena analiza kandidatskih listi za predstojeće Opšte/Opće izbore u BiH, koja pokazuje koliko kandidata/kinja na izbornim listama su i u...

default img

S tim ciljem je napravljena analiza kandidatskih listi za predstojeće Opšte/Opće izbore u BiH, koja pokazuje koliko kandidata/kinja na izbornim listama su i u proteklom mandatu obnašali funkcije vlasti. Isto tako, analizirano je i koliko su pojedine partije dale povjerenja kandidatima koji su svojim učešćem u vlasti odgovorni za trenutnu situaciju u državi.

Za oktobarske izbore u Bosni i Hercegovini je prijavljeno ukupno 7725 kandidata/kinja. Od tog broja, njih 488 je već obnašalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom mandatu, dok 7238 kandidata/kinja nisu obnašali nikakvu funkciju u mandatu 2010. – 2014.

U posljednje četiri godine, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou 794 osobe su obnašale funkcije na ministarskim pozicijama i pozicijama parlamentarnih zastupnika/ca i delegata. Od tog broja, čak 488 osoba se ponovo nalazi na kandidatskim listama, što znači da se na ovim izborima ponovo kandidovalo čak 61% osoba koje su bile na funkcijama u proteklom mandatu.

Kompletnu analizu procitajte ovdje. Analiza – Na kandidatskim lista za izbore 488 funkcionera_ki iz tekućeg mandata

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.