Održan okrugli sto Najbolje prakse u istraživanju i procesuiranju korupcije

10 Juna 2014

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici policije, tužilaštava, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Uprave za indirektno oporezivanje i drugi stručnjaci koji se bave istraživanjem i procesuiranjem korupcije.

Tokom vrlo konstruktivne i otvorene diskusije govorilo se i o brojnim preprekama i rizicima za uspješnu borbu protiv korupcije u BiH, uključujući limitiranost izvora informacija (mali broj pojedinaca koji prijavljuju korupciju zbog nedostatka mehanizama zaštite, nedovoljni kapaciteti istraživačkog novinarstva, neblagovremeno i neadekvatno postupanje po revizorskim izvještajima), političkim pritiscima i intervencijama na pravosudne organe, problemima u utvrđivanju nadležnosti za slučajeve moguće korupcije, nedostatku stručnjaka za pojedina pitanja (ekonomski i drugi vještaci), ograničenjima u pristupu savremenoj tehnologiji, različitim kriterijima sudova u odnosu na ista krivična djela i drugim preprekama. Takođe, naglašeno je da uprkos određenom napretku i pozitivnim primjerima u procesuiranju tzv. sitnih slučajeva korupcije, Bosna i Hercegovina još uvijek nema dovoljno uspjeha u procesuiranju slučajeva korupcije visokog profila.

Nasuprot tome, Republika Češka se posljednjih par godina suočava sa tzv. tužilačkom revolucijom tokom koje je, zahvaljujući pozitivnoj sprezi medija i pojedinih tužilaca, te pritisku javnosti, počela da ostvaruje značajan napredak i u procesuiranju korupcije najvišeg nivoa.

S ciljem razmjene iskustva i pozitivnih praksi, projekat će omogućiti da nekoliko predstavnika organa za proveđenje zakona iz BiH ode u studijsku posjetu u Češku Republiku i sastane se sa kolegama predstavnicima policije, tužilaštava, sudova i nevladinih organizacija, aktivnih u borbi protiv korupcije.

Pored toga, teme obrađene na okruglom stolu, kao i dobre prakse u otkrivanju i procesuiranju korupcije u BiH, biće objavljene u istoimenoj studiji, kao finalnom rezultatu projekta.

Održan okrugli sto Najbolje prakse u istraživanju i procesuiranju korupcije

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.