Konferencija „Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH“

07 Juna 2014

Partnerstvo za otvorenu vlast – Open Government Partnership – je globalna mulitlateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti, a njene učesnice su države koje se članstvom u Partnerstvu obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u oblastima transparentnosti, osnaživanja učešća građana u vlasti, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija, a kako bi javna vlasti bila što efikasnija. OGP inicijativa broji 63 države-članice, a broj novih članica je u porastu svake godine. Bosna i Hercegovina je trenutno jedina država regiona koja još uvijek nije članica Partnerstva.

Konferencija o Partnerstvu za otvorenu vlast okupit će predstavnike vlasti, javnih institucija, civilnog društva, medija i međunarodne zajednice u BiH, kao i međunarodne eksperte i učesnike u inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast, sa ciljem da ponudi uvid u međunarodne standarde otvorenosti vlasti i komparativne prakse drugih zemalja koje već učestvuju u ovoj inicijativi, kao i diskusiju o izazovima i mogućnostima za BiH u odnosu na principe koje Partnerstvo promoviše.

Konferencija će se održati u ponedeljak, 9. juna u hotelu Evropa u Sarajevu, sa početkom u 10.30 časova, a dnevni red se nalazi u prilogu.

Najava za medije- 7 6 2014 doc

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.