Prezentacija finalnih rezultata evaluacije Strategije za borbu protiv korupcije 2009-2014

15 Maja 2014

Rezultati evaluacije pokazuju da Strategija za borbu protiv korupcije 2009-2014 u velikoj mjeri nije ostvarila zamišljene ciljeve, te da su efekti i vidljivost efekata Strategije veoma slabi.

Kao ključni izazovi u primjeni Strategije navedeni su manjak političke volje, što se direktno reflektovalo na kašnjenje u sprovođenju planiranih strateških mjera, prije svega kašnjenje u imenovanju rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i obezbjeđivanje finansijskih resursa za njeno funkcionisanje, te nedovoljan stepen koordinacije, nedovoljna uključenost svih relevantnih aktera u samu primjenu i nedostatak „domaćeg vlasništva“ nad procesom pripreme strateškog dokumenta.

U uvodnom dijelu obratili su se Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija  za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH i Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency International BiH.

“Borba protiv korupcije također podrazumjeva postojanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, koji uključuje odvažanu strategiju koja je usvojena i provodena na svim nivoima. Nova Strategija za borbu protiv korupcije mora biti u skladu sa zahtjevima EU, i usvojenim i ratificiranim konvencijama, primjenjiva u lokalnom kontekstu, koja pokriva sve potrebne aspekte borbe protiv korupcije. Ova strategija mora biti inkluzivna, uzeti u obzir potrebe, problematiku i mišljenja svih relevantnih aktera, uključujući i organizacije civilnog društva.” izjavila je Natalia Dianiskova.

“Nova strategija za borbu protiv korupcije mora biti utemeljena na naučenim lekcijama sa prethodnim strategijama. BiH je izgubila jako puno vremena i ne smije više sebi dopustiti luksuz da nova Strategija ponovo bude mrtvo slovo na papiru koje ne obavezuje nikoga ni za šta. Stoga, Transparency International BiH, radeći sa institucijama, civilnim društvom i međunarodnom zajednicom, daje aktivan doprinos ovom procesu”, izjavio je Srđan Blagovčanin u svom uvodnom obraćanju.

Osim prezentacije finalnih rezultata evaluacije Strategije za borbu protiv korupcije i efekata njene provedbe, prezentovan je i detaljan metodološki pristup za pripremu Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za period od 2015-2019. Nadalje, diskutovalo se i o izazovima na putu izrade i usvajanja nove antikorupcijske strategije.

Evropska unija finansira projekat „Jačanje integriteta i dobrog upravljanja za efikasniju provedbu Strategije za borbu protiv korupcije u BiH od lokalnog do državnog nivoa“ u iznosu od 178.700 EUR iz sredstava IPA 2010.

Cilj projekta je doprinijeti borbi protiv korupcije u BiH jačanjem integriteta, unapređenjem standarda upravljanja i transparentnosti u radu javnih institucija. Specifični cilj projekta je promovisanje efikasnih antikorupcionih politika na lokalnom i državnom nivou.

Projekat će trajati 24 mjeseca a provodi ga Transparency International BiH.

Press rls – 15.05.2014.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.