Region se fokusira na korupciju u carinskom sektoru

27 Maja 2013

Nekoliko zemalja regiona intenzivira svoja nastojanja protiv korupcije u carinskim agencijama, instituciji koja je na vrhu liste sektora sa najviše prevara, navodi nevladina organizacija Transparensi internešenel.

„Da bismo se adekvatno suprotstavili ovom problemu … potrebni su nam jače institucije, jače pravosuđe i kriminalističke agencije“, kaže Srđan Blagovčanin iz Transparensi internešenela Bosne i Hercegovine (BiH), u izjavi za SETimes.

„Ono što možemo da učinimo jeste da ublažimo faktore koji leže u korenu korupcije. Male plate, posebno posle mera štednje poslednjih godina, tokom kojih su plate javnih službenika smanjene 25 odsto, i nedovoljna logistika, koja nekada primorava policiju i carinske zvaničnike da sami rešavaju razne situacije i samim tim da postižu kompromis sa nekim drugim“, rekao je Vasil Linku, predsednik Pro Leks, Nacionalne unije policajaca i carinika Rumunije, u izjavi za SETimes.

Na konferenciji balkanskih ministara policije održanom u septembru 2012. godine u Sarajevu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da bi policijska saradnja u regionu mogla da pomogne da se smanji korupcija u tom sektoru.

„Moja obaveza je da poboljšam saradnju i da osiguram da policija obavlja svoj posao“, izjavio je Ostojić novinarima.

Carinske institucije u Makedoniji, Srbiji i BiH unapredile su saradnju uvođenjem otvorene telefonske linije kako bi građanima dale mogućnost da anonimno prijavljuju sve slučajeve mita i iznuđivanja od strane carinika.

Da bi sprečile „poroznost granica“ i zaustavili odliv novca iz budžeta tog sektora, antikorupcijske snage su preduzele nekoliko akcija koje su dovele do hapšenja desetina carinika.

U BiH je Državna agencija za istrage i zaštitu u martu izvela akciju pod šifrovanim nazivom „Panama“, u kojoj je uhapšeno 13 carinika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na osnovu sumnje da su umešani u šverc 3.000 tona lažno deklarisane kafe unete u BiH. Isporuke su bile obeležene ka soja ili glina, pa je izbegnuta uvozna carina.

„Postoje razlozi zbog kojih verujemo da je na taj način budžet BiH oštećen za oko 15 miliona evra“, rekao je Ratko Kovačević iz službe za odnose sa javnošću te agencije, u izjavi za SETimes.

U januaru 2011. godine Rumunija je organizovala veliku antikorupcijsku operaciju na raznim carinskim punktovima, koja je dovela do hapšenja 196 carinika i pripadnika granične policije.

Takođe, tužioci za borbu protiv korupcije podigli su optužnice protiv 62 carinika i tadašnjeg šefa carinske službe.

Tokom prošle godine, u Srbiji su otpuštena 24 carinika ili su im izrečene novčane kazne zbog zloupotrebe službene dužnosti.

Uprkos tim nastojanjima, korupcija je i dalje problem, rekao je Linku za SETimes.

„Oni su želeli da ta operacija bude potpuno čišćenje te institucije, ali to se nikada nije dogodilo. Korupcija će uvek postojati. Njeno iskorenjavanje je potpuno nerealan cilj“, rekao je on.

Iako je povećanje nastojanja pozitivan korak, rekao je Blagovčanin, to nije dovoljno.

„U borbi protiv korupcije, kao i u svim drugim reformskim procesima, [BiH] je na samom dnu u regionu. Videli smo da je Hrvatska … napravila ogroman korak u borbi protiv korupcije. Takođe, sada vidimo kako Srbija pokušava da postigne nešto slično. U Bosni se, nažalost, u tom smislu događa vrlo malo. Zbog korupcije nestaje desetine ili stotine miliona evra javnih sredstava“, rekao je Blagovčanin za SETimes.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.