Apsurd: Lica koja su osuđena za vršenje krivičnih djela mogu biti kandidati u odborima

17 Jula 2014

Transparency International BiH je nedavno uputio pisane komentare na isti. Iz ove organizacije napominju da se ovim zakonom pokušavaju “progurati” neka rješenja koja idu na štetu javnosti dok se sa druge strane uopšte ne bave pitanjem kriterija za imenovanja, pa u državi imamo apsurd da običan stručni saradnik da bi se prijavio na konkurs ne smije biti osuđivan i protiv istog se ne smije voditi krivični postupak, dok član upravnog ili nadzornog odbora javnog preduzeća smije.

Iz TI BiH rekli su da kao razloge za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i dr.imenovanjima BiH zakonodavac je naveo da se oni sastoje u namjeri da se ovaj zakon učini primjenjivijim u praksi te je predložio brisanje nekih odredbi koje su nejasne.

“Analizirajući Prednacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarskim imenovanjima vidljivo je da je zakonodavac, između ostalog, predložio brisanje odredbi zakona koje se odnose na nadležnosti Institucije ombudsmana BiH. Predloženim brisanjem se potpuno ograničavaju ovlaštenja Ombudsmana BiH te se ukida mogućnost da ombudsman ukoliko utvrdi da postupak imenovanja nije sproveden u skladu sa Zakonom da preporuku odgovornom javnom službeniku da se konačno imenovanje poništi”, rekla je Ivana Korajlić, portparolka Transparency Internationala BiH.

Pored toga, kaže ona, predloženo je i potpuno brisanje člana zakona koji se odnosi na sprovođenje postupka revizije na imenovanja uz obrazloženje da je ovaj član temporalnog karaktera.

“Najzad, umjesto dosadašnjeg prava svakog zainteresovanog člana javnosti da izjavi prigovor i ukaže na kršenje principa Zakona, Prednacrtom se predlaže da samo zainteresovana stranka ukoliko smatra da je u postupku imenovanja došlo do povrede zakona može da umjesto prigovora (žalbe) podnese tužbu Sudu BiH i to u roku od 15 dana od dana konačnog imenovanja”, objašnjava Korajlić.

Stav Transparency International BiH je da iz Zakona ne treba brisati odredbe koje se odnose na nadležnosti Institucije ombudsmana za zaštitu ljudskih prava BiH jer postupak pred Institucijom ombudsmana BiH osigurava dvostruki kontrolni mehanizam, kako od strane nadležnog organa za postupanje po prigovoru (važeći Zakon) ili suda (ukoliko se usvoje predložene izmjene), tako i od strane Ombudsmana kao nezavisne institucije koja se bavi zaštitom prava fizičkih i pravnih lica.

Po pitanju odredbi zakona koje se odnose na reviziju imenovanja, Transparency International BiH smatra da bi umjesto brisanja cijelog člana bilo praktičnije izbrisati samo odredbu o roku, a ostaviti mogućnost ovlaštenom javnom službeniku da sprovodi postupak revizije na imenovanja kako bi se osigurao princip kvaliteta.

Na kraju, Transparency International BiH insistira na tome da na povredu zakona može ukazati bilo koji član javnosti, a ne samo zainteresovana strana kao što je predloženo u prednacrtu jer se u protivnom krše Zakonom propisani principi, i to princip nezavisne provjere i princip otvorenosti i transparentnosti.

PRITUŽBE GRAĐANA

Transparency International BiH u okviru projekta Centar za pružanje besplatne pravne pomoći građanima zaprima predstavke građana koje se odnose na funkcionisanje/nefunkcionisanje organa uprave.

“Kada je u pitanju primjena važećeg Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i dr.imenovanjima BiH najveći broj pritužbi građana odnosi se na nedorečenost kriterija za imenovanje koji su propisani Zakonom. Podsjećanja radi, važeći zakon kao kriterije za imenovanje postavlja da su kandidati stariji od 18 godina, da nisu otpušteni iz državne službe u institucijama Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta kao rezultat disciplinske mjere u periodu od tri godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije te da se na njih ne odnosi član IX. 1. Ustava Bosne i Hercegovine koji se odnosi na optužnice pred Haškim tribunalom i osuđujuće presude tribunala”, kaže Korajlić i dodaje da u samom  tesktu zakona nisu predviđeni kriterijiumi koji su recimo predviđeni zakonom o državnoj službi, a odnose se na neosuđivanost i ne vođenje krivičnog postupka protiv kandidata, tako da pravno gledano imamo situaciju da se lica koja su osuđena za vršenje krivičnih djela i protiv kojih se vodi krivični postupak mogu pojaviti kao kandidati.

“To je upravo i ono zbog čega su građani najviše razočarani i na šta ukazuju kada se obraćaju Transparency International BiH”, ističu iz ove organizacije.

Iz Transparency Internationala BiH kažu da ako se usvoji novi zakon, na imenovanje određenog kandidata se neće moći žaliti bilo koji član javnosti, kao što je to dosada bio slučaj, nego će svoje nezadovoljstvo moći izraziti samo oni koji spadaju pod kategoriju “zainteresovana stranka”.

“Ukolko se usvoji prijedlog da zainteresovana stranka umjesto prigovora podnosi tužbu Sudu BiH. Rok za podnošenje tužbe Sudu BiH od 15 dana od dana konačnog imenovanja je prekratak, te se postavlja pitanje da li će zainteresovana stranka u tako kratkom roku uspjeti da potraži pravnu pomoć-eventualno angažuje punomoćnika i sl. Usvajanjem odredbi vezanih za isključenje nadležnosti Institucije ombudmana BiH ukida mogućnost da ombudsman ukoliko utvrdi da postupak imenovanja nije sproveden u  skladu sa Zakonom da preporuku odgovornom javnom službeniku da se konačno imenovanje poništi”, ističu iz TI BiH.

Izvor: Buka.com

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.