Zapošljavanje u državnim preduzećima: Sve po konkursu ili nepotizam?

14 Jula 2014

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je u nedjelju da je njen sin nedavno dobio posao u kompaniji Elektroprenos Bosne i Hercegovine i u toj činjenici ne vidi ništa sporno.

Premijerka je u izjavi novinarima u Laktašima rekla kako je njen sin, sa završenim fakultetom dobio posao u državnoj kompaniji za prenos električne energije nakon raspisanog konkursa, na kojem je, osim njega, zaposleno još 90 osoba.

Premijerka je kazala da su spekulacije kako je pomenuti konkurs poništen te da su njen sin i kćerka Zorana Tegeltije, ministra finansija Republike Srpske zaposleni bez ikakvog konkursa.

Ovo svakako nije ni prvi ni posljednji slučaj da se srodnici najistaknutijih funkcionera zapošljavaju u javne institucije i javna preduzeća. Većina funkcionera koristi svoj položaj da bi pozapošljavali članove familije i prjatelje.

To nije ni protiv zakona, kaže za BUKU Ivana Korajlić, portparolka organizacije TI BiH,  jer vi ne možete zabraniti nekome da se zaposli samo zato što je nečiji rod.

“Naravno, to onda odlazi u krajnost, pa imate kompletna porodična stabla po javnim preduzećima i institucijama, dok s druge strane drugi mladi obrazovani ljudi, ukoliko nemaju dobra poznanstva i rođačke veze, godinama čekaju zaposlenje na birou” kaže Korajlićeva u izjavi za naš portal.

Ona kaže da postoji nekoliko faktora da bi se utvrdilo da li je slučaj zapošljavanja premijerkinog sina i Ministrove kćerke sporan, – “da li su Cvijanović i Tegeltija bili u poziciji da odlučuju o zaposlenju njihove djece, u kojem slučaju bi to bio sukob interesa, i s druge strane, da li su se oni pokazali zaista kao najbolji kandidati na konkursu”

S druge strane, TI BiH će danas uputiti zahtjev Elektroprivredi da dostavi informacije o provedenim konkursima, kako bi se utvrdilo da li su zaista izabrani najbolji kandidati i da li su ispoštovani kriterijumi i procedure.

Korajlićeva kaže da to što je predstavnik Elektroprenosa BiH zadužen za kadrovska pitanja izjavio kako nije znao da se radi o “privilegovanoj djeci” zvuči kao naučna fantastika, i poigravanje sa inteligencijom naroda.

“Željka Cvijanović je u Elektroprenosu predstavnik akcionara, i samim tim je naivno očekivati da niko ništa nije znao. Pogotovo, jer je ovo mala država, Banja Luka je mali grad gdje svi sve znaju” navodi Korajlićeva.

Ona navodi da je za utvrdjivanje sukoba interesa nadležna Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS te da duboko sumnja da će utvrditi postojanje sukoba interesa, jer je i sam Zakon koncipiran na način da je praktično nemoguće naći se u sukobu interesa. Ona podsjeća na slučajeve Milorada Dodika i kredita njegovom sinu, kao i bivšeg ministra poljoprivrede, Miroslava Milovanovića, čija firma je dobila kredit od IRB-a.

Ivana Korajlić kaže kako naši javni funkcioneri odavno šalju poruku gradjanima da se ne mogu zaposliti niti postići išta obrazovanjem i poštenim trudom i radom, već da moraju biti privilegovani kako biste dobili zaposlenje ili živjeli normalnim životom. Naravno, odavno su dosegli toliki nivo arogancije da čak ne smatraju nista spornim u ovakvim slucajevima, otvoreno zloupotrebljavaju svoje pozicije radi lične koristi i računaju na to da će gradjani unedogled ćutati i trpiti.

Zbog čega ovakvo ponašanje? Prvo, koriste koliko god mogu svoju poziciju na vlasti kako bi obezbijedili egzistenciju i sebi i narednim pokoljenjima, a drugo, do sada nisu nikada imali posljedice za takvo ponašanje, ne samo zakonske, već i u smislu podrške od strane gradjana, pa je najočigledniji odgovor na ovo – može im se!

Izvor: buka.com

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.