Bh. poslanici jačaju napore u borbi protiv korupcije

23 Juna 2014

Sa paketom antikorupcijskih zakona koje je ovog mjeseca usvojio parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), vlasti su pojačale napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kažu stručnjaci i građani.

Entitetska vlada usvojila je pet zakona, od kojih dva predviđaju uspostavu specijalizovanih jedinica za borbu protiv kriminala i korupcije.

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je da će novi organi biti slični hrvatskom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

”Te izmjene predstavljaju novo poglavlje za zemlju i njene pravosudne institucije,” izjavio je Nikšić 5. juna, na novinskoj konferenciji u Sarajevu nakon usvajanja tih zakona.

Antikorupcijske jedinice bit će formirane nakon oktobarskih izbora u BiH.

“Sudstvo i tužilaštvo će sad mnogo bolje raditi,” izjavio je za SETimes Mirsad Đonlagić, član Komisije za evropske integracije entitetskog parlamenta.

“Taj paket antikorupcijskih zakona različit je od prethodnih, jer su zakoni poboljšani. Sad imamo pravni okvir,” izjavio je za SETimes Ismet Osmanović član parlamenta BiH.

Primjenom novih zakona će se vršiti bolja koordinacija pravnih institucija u 10 kantona FBiH, jer će oni sad imati neophodne alate za procesuiranje kriminala i korupcije.

“Zakonom se uvodi institut sudova za procesuiranje, koji bi trebao znatno doprinijeti efikasnijem otkrivanju, razjašnjavanju i dokazivanju svih oblika organizovanog kriminala,” izjavio je ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

Jednim od tih novih zakona omogućava se konfiskacija ilegalno stečene imovine, koju se opisuje kao imovinu stečenu zakonski zabranjenom i kažnjivom djelatnošću s krivičnim implikacijama.

”Kada kriminalce ostavite bez sredstava, udarili ste ih u centar. Primjenom ovih zakona ne samo što će BiH ispuniti svoje evropske obaveze, već će se i smiriti situacija u društvu, koje je jako nezadovoljno zbog velikog stepena korupcije i kriminala,” izjavio je Đonlagić.

“U cilju provedbe tog zakona bit će osnovana federalna agencija koja će upravljati konfiskovanim dobrima, sa sjedištem u Sarajevu, te specijalno organizovane jedinice van sjedišta,” izjavio je zaSETimes Nenad Petrović, advokat iz Sarajeva.

Nakon građanskih protesta u februaru sve je veći pritisak za reformu vlade i mjere protiv korupcije.

Prema podacima agencije Transparency International, oko 35 posto građana BiH izjavilo je da se obim korupcije povećao u zadnje dvije godine, a 70 posto izjavilo je da su vlasti nedjelotvorne u borbi protiv korupcije.

Zvaničnici iz Brisela jasno su stavili do znanja da EU očekuje snažnije napore u procesuiranju korupcije u BiH, naglašavajući da zahtjevi građana izraženi tokom februarskih protesta odslikavaju one iz EU.

Građani su pozdravili usvajanje antikorupcijskih zakona i kažu da se mora nastaviti s reformama kako bi se unaprijedilo ekonomsko i socijalno stanje u zemlji.

“Dobra je stvar to što zaista možemo vidjeti da se neke stvari kreću naprijed,” izjavio je zaSETimes Sejad Ludivić, profesor sociologije iz Sarajeva. “Ja nemam iluzija da će sve početi da funkcioniše preko noći, ali vremenom i političkom voljom da se provedu reforme stvari mogu ići nabolje, zasigurno. Na kraju krajeva, ako se građanima ne sviđa tempo reformi – izbori su u oktobru.”

“Građani Bosne i Hercegovine zahtijevaju da političari prestanu s prepucavanjima i da počnu da se bore protiv korupcije i siromaštva. Političari sada imaju priliku pokazati kako oni slušaju glas naroda,” izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Stručnjaci međutim kažu da bi vlasti u Sarajevu trebale biti pažljive kad se radi o političkom pritisku na istražne i pravosudne institucije, naglašavajući da su slične inicijative bile provođene i u Republici Srpskoj (RS), ali da nisu uspjele.

“RS je formirala specijalno tužilaštvo i agenciju za konfiskaciju ilegalno stečene imovine, ali te institucije nisu imale nikakvih rezultata i služile su za zaštitu najviših političara. To bi trebalo poslužiti kao primjer za FBiH. Novim agencijama trebala bi se dati puna nezavisnost ako želimo uspjeti u borbi protiv korupcije. Od presudne su važnosti jasne nadležnosti i saradnja,” izjavila je za SETimes Ivana Korajlić, glasnogovornica organizacije Transparency International za BiH.

Izvor: SETimes

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.