Blagovčanin: Protesti su urodili plodom, građani su poslali snažnu poruku političarima na vlasti!

11 Februara 2014

Izvršni direktor organizacije TI BiH Srđan Blagovčanin u intervjuu za BUKU analizirao je aktuelne proteste u gradovima Federacije BiH.

“Ono što se dešava u gradovima širom FBiH je poptuno očekivano i mislim da je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti”, navodi Blagovčanin za BUKU.

Razloge za to on vidi u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji izazvanoj prije svega brutalnom korupcijom i odsustvom elementarne odgovornosti političke elite u BiH.

“Svih ovih godina politička elita je bila ektremno neosjetljiva i nezainteresovana za bilo šta drugo osim vlastitog bogaćenja kroz sveprisutnu korupciju. Uvjeren sam, da su glavni razlozi ovog šta se dešava osim siromaštva i nezaposlenosti, nepravda i korupcija koju građani svakodnevno imaju priliku gledati pred vlasitim očima. Što je i dovelo do toga da jedan uski krug ljudi poličkih lidera i njima bliskih oligarhija živi u neograničenom bogatstvu dok najveći broj građana BiH živi na rubu siromaštva” navodi Blagovčanin za BUKU.
On kaže kako je jasno da je vlast u RS u strahu od protesta .

“Vidi se to i po prvim reakcijama vlasti u RS, koje vrijeđaju inteligenciju onih kojima su upućene govoreći o nekakvim zavjerama i ko zna čemu sve, što svjedoči o panici koja vlada u redovima vlasti u RS” kaže za BUKU Blagovčanin.

Prema njegovom mišljenju protesti su već urodili plodom u smislu da je poslana vrlo snažna poruka nosiocima vlasti da više nikada neće moći kao do sada raditi šta žele. Kao u onoj narodnoj “možeš kako hoćeš ali ne možeš do kad hoćeš”, ističe Blagovčanin.

“Političke partije su ovu zemlju sistematski pljačkale 20 godina, istovremeno konstantno izazivajući međunacionalnu mržnju kako bi njihove “aktivnosti” ostale u drugom planu” kaže on.

“Sada je jako važno onemogućiti kontra udar korumpirane politčke elite koja pokušava instrumentalizovati institucije i medije i širenjem laži i izkonstruisanih priča sačuvati ono što se sačuvati odnosno vlastito bogatstvo i slobodu” ističe izvršni direktor TI BiH.

Na pitanje šta će se događati u narednim danima Srđan Blagovčanin odgovara kako je jako važno artikulisati energiju građana za promejnama u smislu definisanja zahtjeva.

“Mislim da samo izbori mogu razriješiti ovo stanje u kojem su očigledno vladajuće politčke partije i nosioci najviših funkcija izgubili svaki legitimetet. Bilo bi jako važno osigurati izmjene izbornog zakona kako bi se izbori mogli održati u najkraćem roku. Ti je u ovom trenutku malo vjerovatno imajuci u vidu suprotstavljene pzicijie političkih partija. Postoji takodje opasnost od onog scenarija koji se dešavao nakon arapskog proljeća, a to je duži period nestabilnosti i anarhije to u svakom slučaju treba izbjeći”zaključuje Blagovčanin za BUKU.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.