Ocjenjujući 2013. godinu na planu borbe protiv korupcije može se konstatovati da ne samo da nije postignut napredak već je vladajuća koalicija nastavila, kao i 2012., aktivno raditi na destrukciji postojećeg zakonskog okvira i institucija za borbu protiv korupcije, smatra predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH Emir Đikić.

Đikić kaže da su brojni primjeri takve prakse, koji uključuju devastaciju Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama, kontinuirane pokušaje rigidnijeg reguliranja pristupa informacijama.

Na polju primjene zakona, smatra, situacija je još složenija.

– Pravosudne i instucije za provođenje zakona nalaze se pod direktnom političkom kontrolom, stoga i ne iznenađuje činjenica da procesuiranje političke korupcije u kontinuitetu izostaje, a oni slučajevi koji se otvore plod su međusobnih političkih obračuna. Brojne afere koje su se i u medijima u velikoj mjeri pojavljivale vezane za kapitalne investicije kao što su gradnja autoputeva ili funkcionisanje javnih kompanija ostale su van domašaja pravosuđa – kazao je Đikić.

Zaključio je da zbog toga 2013. godinu slobodno možemo u segmentu borbe protiv korupcije nazvati “godinom koju je pojela vlast”.

– Budući da je 2014. izborna godina očekivati je jačanje demagoške i predizborne borbe protiv korupcije, a za realnu borbu protiv korupcije ćemo ipak morati čekati neku novu vlast koja će biti spremna i imati dovoljno političke volje i snage da započne obračun s ovom pošasti – smatra predsjedavajući Odbora direktora TIBiH Emir Đikić.

Izvor: Slobodna Bosna

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.