BiH i dalje stagnira u borbi protiv korupcije

03 Decembra 2013

Banja Luka, 03. decembar 2013. — Transparency International je objavio Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2013. godinu, prema kome se Bosna i Hercegovina nalazi na 72. mjestu na listi od 177 zemalja, sa ocjenom 42 (na skali od 0 do 100). BiH ovo mjesto dijeli sa Sao Tome i Principe, Brazilom, Srbijom i Južnoafričkom Republikom.

Ovaj rezultat je i dalje ispod prosječnog od 50, pri čemu se BiH i dalje nalazi među zemljama sa opasnom stopom korupcije, koja utiče na sve segmente života njenih građana.

Poredeći sa zemljama regiona, BiH je na ljestvici ispod Slovenije na 43. mjestu, Hrvatske koja je na 57. mjestu, Crne Gore i Makedonije, koje dijele 67. mjesto sa ocjenom 44, dijeli mjesto sa Srbijom, a jedino je Kosovo ispod BiH na 111. mjestu.

Kao i ranijih godina, Indeks percepcije korupcije ponovo pokazuje da BiH stagnira u borbi protiv korupcije, te da nikakvi ozbiljni napori vlasti nisu učinjeni koji bi mogli uticati na percepciju korupcije. Ovo je dokazano i urušavanjem antikorupcionih zakona, nedostatkom pravosnažnih osuđujućih presuda za krivična djela korupcije, te neprovođenjem strateških dokumenata za borbu protiv korupcije.

Ipak, iako CPI i sva druga relevantna istraživanja godinama ukazuju na nazadak ili stagnaciju BiH, odgovorne institucije i vlasti u BiH se oglušuju, čak i na upozorenja EU da će borba protiv korupcije biti ključni faktor približavanja BiH evropskim integracijama, zbog čega se BiH i nakon 20 godina nalazi na samim počecima uspostavljanja sistema odgovornosti prema njenim građanima.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.