EU poziva BiH na jače djelovanje protiv korupcije u visokim krugovima

15 Novembra 2013

Istraga o navodima o zloupotrebi sredstava i pranju novca u sarajevskoj Fabrici duhana jedan je od najvećih korupcijskih slučajeva u Bosni i Hercegovini (BiH).

Finansijska policija Federacije BiH (FBiH) dostavila je tužilaštvu BiH tri prijave u kojima tvrdi da su direktori kompanije sudjelovali u finansijskim zloupotrebama i oštetili dioničarski i državni kapital. Šteta se, prema riječima tužioca, procjenjuje na nekih 40 miliona eura.

U intervjuu od jula za list Oslobođenje, premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je da je direktor fabrike Edin Mulahasanović različitim kupcima omogućio popuste u iznosu od preko 30 miliona eura preko odobrene granice. On je izjavio kako je Mulahasanović rekao da pokušava “spasiti fabriku”, koja je u vlasništvu dioničara 60 posto i u vlasništvu FBiH 40 posto.

Ako se u istrazi, pokrenutoj prošlog mjeseca, otkrije korupcija, tužilac će podići optužnice protiv uprave Fabrike duhana Sarajevo, uključujući i Mulahasanovića.

Iz tužilaštva je rečeno da će za razmatranje dokumentacije potrebne za podizanje optužnica trebati više mjeseci.

Alem Hamzić, glasnogovornik tužilaštva, izjavio je za medije da je to kompleksan predmet. “Tužilac će analizirati dokumentaciju i dat će svoje mišljenje o tom predmetu,” rekao je Hamzić.

Glasnogovornik ureda specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie izjavio je da postoji hitna potreba za prelaskom sa retorike na istinsko rješavanje korupcije i organizovanog kriminala.

“Postoji nedovoljan broj istraga i procesuiranja u predmetima vezanim za istaknuta lica. BiH je pokrenula antikorupcijsku strategiju 2009-2014. i odlučila provoditi akcioni plan protiv korupcije. Do sad smo mogli vidjeti samo ograničene korake ka sprovedbi te strategije i akcionog plana,” izjavio je McGuffie za SETimes.

Adis Arapović, analitičar pri Centru civilnih inicijativa iz BiH, nazvao je istragu o duhanskoj kompaniji “simboličnom” s obzirom na raširene izvještaje o korupciji i nepotizmu u zemlji.

“To je samo simboličan korak. Korupcija i nezaposlenost najveći su problemi građana u BiH, ali za krugove političkih elita taj dezorganizovani sistem je dobar i oni ne rade ništa kako bi te probleme riješili,” izjavio je Arapović za SETimes.

On je izjavio da političko vodstvo u mnogim preduzećima čak i dodatno uvećava taj problem.

McGuffie je izjavio da su potrebni veći napori i politička volja za unaprjeđivanje antikorupcijske strategije.

Kad politički akteri osiguraju uslove koji će omogućiti agencijama za sprovedbu zakona i drugim institucijama sprovođenje zakona bez opstrukcija, obim korupcije će se smanjiti i proces integracije će se ubrzati, izjavio je McGuffie.

Milorad Novković, predsjednik Visokog pravosudnog i tužilačkog vijeća BiH, izjavio je da su članovi pravosudnih institucija, koji rade na predmetima korupcije i pranja novca, dobro obučeni za taj posao.

Tužioci i drugi pripadnici tih institucija edukovani su za sve vrste istraga, uključujući i one na visokom političkom i ekonomskom nivou, izjavio je Novković.

U nedavnom izvještaju o napretku Evropske komisije kaže se da je korupcija još uvijek raširena u cijelom javnom i privatnom sektoru u BiH, te da i dalje negativno utiče na sve sfere života, ekonomskog razvoja i vladavine prava.

“Jasno je da ako ne preduzmemo konkretne akcije u procesuiranju najgorih oblika korupcije, postoji velika opasnost da bi moglo doći do potpunog kolapsa pravnog sistema i institucionalnog okvira,” kažu iz organizacije Transparency International za BiH.

izvor. SET times

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.