Izvještaj – Godišnji samit Open Government Partnership inicijative

13 Novembra 2013

Obzirom da je samit okupio 1000 učesnika sa svih kontinenata, istovremeno je predstavljao i priliku da se predstave specifične aktivnosti kojima se bave organizacije civilnog društva i institucije širom svijeta, te da se uspostavi saradnja s ciljem usvajanja dobrih praksi. Materijali i informacije o različitim programima i aktivnostima bili su dostupni učesnicima samita svaki dan u izložbenom prostoru konferencijskog centra.


Transparency International Bosne i Hercegovine imao je priliku učestvovati na ovogodišnjem samitu kao jedan od organizatora sesije „Emerging Democracies: OGP as a Driver for Reform“ (OGP kao inicijator reformi u demokratijama u nastajanju), skupa sa Fondacijom CPI i organizacijom PASOS. Obzirom da BiH još uvijek nije članica OGP inicijative, data prilika da TI BiH učestvuje kao ko-organizator i moderator ove sesije predstavlja prepoznavanje i potvrdu nastojanja bh. civilnog društva da BiH postane OGP članica, a samim tim i država koja će biti proaktivna u transparentnom funkcionisanju vlasti i saradnji sa građanima i civilnim društvom.

Sesija je okupila predstavnike nekoliko država koje se smatraju novim demokratijama i koje su već pristupile OGP inicijativi, te su kao panelisti učestvovali gđa Katarina Ott iz Hrvatske, g. Vitus Azeem iz Gane i g. Renzo Lavin iz Argentine, uz predstavnike vlasti dviju država koje još uvijek zvanično nisu OGP članice – gđu Ismetu Dervoz ispred Parlamentarne skupštine BiH i g. Gëzima Kasapollija, zamjenika Ministrice za evropske integracije Kosova.
Panelisti su predstavili primjere dobre prakse iz Hrvatske, Argentine i Gane – zemalja u kojima je demokratski režim star tek 20 do 30 godina – navodeći pozitivne aspekte koje je OGP inicijativa imala, kao i nedostatke u procesu implementacije koji se javljaju u provedbi obaveza iz akcionog plana. To je istovremeno postavilo okvirni pravac u kojem BiH i Kosovo trebaju ići u svom procesu pridruživanja OGP-ju, a predstavnici ovih zemalja izrazili su spremnost na saradnju i zalaganje u cilju pristupanja inicijativi. Sesija je okupila veliki broj učesnika samita koji i sami dolaze iz zemalja u tranziciji i koji su uveliko doprinijeli diskusiji primjerima iz vlastitih okruženja.

Bosna i Hercegovina i Kosovo jedine su zemlje Zapadnog Balkana koje nisu pristupile OGP inicijativi. U BiH ovo pitanje još uvijek nije službeno pokrenuto, iako je ispunjena većina osnovnih pretpostavki za pristupanje inicijativi – fiskalna transparentnost, sloboda pristupa informacijama, objavljivanje imovinskih podataka javnih službenika i uključenost građana.
U maju ove godine, Transparency International BiH i Fondacija CPI u Sarajevu su organizovali konferenciju i radionicu kojom se OGP inicijativa prvi put predstavila široj javnosti u BiH, a tom prilikom su kao panelisti učestvovali i g. Paul Maassen, OGP koordinator za civilno društvo i gđa Helen Darbishire, međunarodni ekspert za pitanja slobode pristupa informacijama i otvorenosti vlasti. Učešće bh. predstavnika na ovogodišnjem Open Government Partnership samitu predstavlja nastavak aktivnosti koje su pokrenute na konferenciji, te osnovu za dalje djelovanje u cilju promovisanja OGP inicijative i pristupanja BiH istoj, a na čemu će Transparency International BiH, kao i druge organizacije civilnog društva, aktivno raditi u predstojećem periodu.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.