Blogeri žele zaustavljanje korupcije u zdravstvu

18 Maja 2013

Blogeri širom regiona zabrinuti su za finansijsku, etičku i proceduralnu korupciju u zdravstvenom sistemu Balkana. Prema najnovijem izveštajuSvetske zdravstvene organizacije, glavni problem su radnici u tom sektoru i njihovo ponašanje.

Uzimanje novca, krađa materijala i opreme sa radnog mesta i odbijanje obavljanja dužnosti su uobičajeni primeri, kažu blogeri.

U Hrvatskoj su u skandalu sa podmićivanjem u zdravstvenom sektoru intervenisale vlasti, u akciji poznatoj kao Hipokrat. Oko 350 doktora godinama je dobijalo novac kako bi prepisivalo lekove koje proizvodi hrvatsko-nemački proizvođač Farmal. Uhapšeni su svi članovi upravnog odbora te kompanije.

„U zemljama u kojima doktori nisu dovoljno plaćeni korupcija je učestalija“, navodi makedonski blogBalkanizam. „Postoje slučajevi u kojima pacijenti moraju da čekaju na hitnu operaciju ukoliko ne podmite doktora. Neki doktori su povećali svoje prihode deljenjem jeftinih lekova.“

„Korupcija u zdravstvu teško da se može rešiti. To je najsloženiji sistem u državi u kojem postoji bezbroj mogućnosti za korupciju“, napisala je Zubarica .

„Ovo je takozvana ‘socijalna korupcija’ određena tradicijom“, navodi hrvatski bloger najdoktor .

„Korupcija u zdravstvenom sektoru treba da demistifikuje autorizovane, a pridržavanje zakona i finansijska situacija državnih fondova namenjenih zdravstvu ne bi trebalo da zavise od političke volje. Osovina doctor-pacijent-administracija-mediji mora da bude prepoznatljiva. Uz međusobnu saradnju ovih faktora može se razrešiti prisustvo korupcije u zdravstvenom sistemu“, piše najdoktor.

„Politička podrška se smatra odlučujućim faktorom u borbi protiv korupcije“, kaže Zubarica. „Država treba da uvede sistem promena, javne osude i sankcija i kazni.“

„Oni koji učestvuju u korupciji (zdravstveni radnik, pacijent ili posrednik) čine ga krivičnim delom koje podleže svim zatvorskim kaznama“, rekao je Upravusi.

Vladini zvaničnici kažu da država preduzima mere za hvatanje u koštac sa korupcijom u zdravstvu. Jedna od njih je metodologija određivanja cena lekova.

„Od ovog meseca smanjene su cene 202 lekova“, rekao je makedonski ministar zdravlja Nikola Todorovski zaSETimes. „Ova metodologija jedna je od ključnih mera u ozbiljnoj borbi protiv korupcije u zdravstvenom sektoru i uskoro će se primenjivati i u drugim zemljama regiona. To je pouzdan proces koji se sa jedne strane bavi problemom povlačenja određenih narkotika sa tržišta i manjkom određenih narkotika sa jedne strane, a sa druge strane onemogućava velike marže i zaradu.“

„Srbija je 10 godina pripremala Nacionalni zdravstveni račun, koji je trebalo da bude pripremljen ranije. To će biti ključni indikator stvarnih zdravstvenih troškova, ali i način da se kontroliše pitanje korupcije“, pišeblog.92.

izvor: SETimes

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.