Nove optužbe za korupciju posmatraju se kao optužnica protiv politike BiH

14 Maja 2013

Nedavno hapšenje 57 osoba na osnovu optužbi za korupciju i organizovani kriminal, uključujući potpredsednika vlade FBiH Jerka Ivankovića-Lijanovića, indikator je duboke ukorenjenosti korupcije u politici Bosne i Hercegovine (BiH), kažu eksperti.

„Te istrage predstavljaju jake dokaze da je korupcija duboko ukorenjena u zvaničnoj politici BiH i da ima neraskidivu vezu sa političarima“, rekla je Ivana Korajlić, portparolka Transparensi internešenela BiH, u izjavi zaSETimes. „Takođe možemo da zaključimo da su odluke na najvišim nivoima vlade politički motivisane i da idu na ruku samo određenom broju ljudi.“

„Dobro je da pravosuđe vodi te postupke, ali plašim se da istrage takođe imaju politički motiv, zbog borbe političkih stranaka u Federaciji i haotičnog političkog stanja u tom entitetu“, rekao je Korajlić.

Policija u FBiH podnela je 10. maja krivične prijave protiv 57 osoba, uključujući Ivanković-Lijanovića, potpredsednika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB), koja je jedna od vladajućih stranaka u entitetskoj vladi Federacije BiH (FBiH). FBiH je bošnjačko-hrvatski entitet u BiH.

Prema saopštenju policije prosleđenom SETimesu, Ivanković-Lijanović je optužen da je koristio poziciju svoje vlade da izmeni zakone koji su omogućili njemu i njegovim pristalicama da daju poljoprivredne podsticaje u zamenu za glasove na izborima 2010. godine.

Ivanković-Lijanović poriče tu tvrdnju.

„Nadam se da ovo nije nastavak politički motivisanih i izmišljenih optužnica“, izjavio je on. „Sve što smo radili u ministarstvu radili smo u skladu sa zakonom. Svi zakoni su ispoštovani i sve odluke su transparentno sprovedene. Dozvolite mi samo da ponovo podsetim javnost da podržavam rad svih institucija ove zemlje koje rade na identifikovanju i sankcionisanju onih koji su zloupotrebili podsticaje u poljoprivredi.“

Ivanković-Lijanović se takođe suočava sa krivičnom tužbom koju je podnela banka Hipo Alpe Adria u BiH, optužujući njega i druge osobe za navodnu korupcionašku šemu, koja je, kako se navodi, koštala banku preko 30 miliona evra.

Banka tvrdi da je Ivanković-Lijanović prevarom došao do kredita za svoje preduzeće Lijanović, koje se bavi prodajom mesa i mesnih proizvoda.

„Otkrili smo da su krediti čija je naplata postala vrlo problematična bili plasirani između 2005. i 2008. godine. Ovo je jedan od najvećih slučajeva sumnjivih kredita koji imamo“, rekla je portparolka banke Ana Jurković zaSETimes. „Zato smo prosledili optužnicu … tužilaštvu BiH krajem aprila.“

Prošlonedeljna krivična prijava za korupciju podignuta je nakon što je Državna agencija za istrage i zaštitu 27. aprila uhapsila 19 osoba, uključujući predsednika FBiH Živka Budimira, zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

Budimirova novoformirana Stranka pravde i poverenja, kao i Stranka demokratske akcije (SDA), ocenila je da je hapšenje politički motivisano. Oni ostaju pri tome da je cilj celog procesa rekonstrukcija vlade FBiH, koju je Budimir pokušao da blokira.

Vladajuće socijaldemokrate (SDP) odbacuju takve tvrdnje, pozdravljajući hapšenje kao prekretnicu u borbi protiv korupcije.

Parlamentarna većina, na čelu sa SDP, pokušavala je skoro godinu dana da smeni ministre iz Lijanovićeve stranke NSRzB i iz druga dva bivša koaliciona partnera (SDA i Budimirovu stranku), ali do sada nije uspela u tome jer su tri stranke iskoristile niz legalnih strategija zasnovanih na ustavu da se odupru takvim potezima.

Ovaj tekst naručio je SETimes.com.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.