EU političari glasali za antikorupcijski zakon o tržištu nafte, naftnih derivata i plina

18 Septembra 2012

Reuters – Najveći naftni proizvođači su podržali i potpisali međunarodnu inicijativu za transparentniju ekstra industriju.

No, neki su se žalili da je Evropski parlament insistira na izvještavanju po principu  projekt-po-projekt, a ne izvještavanje na državnoj razini,  jer smatraju da je takva vrsta izvještavanja nepotrebna i nepraktična.

Arlene McCarthy, član  EU parlamenta iz Velike Britanije, koja  je i vodila  diskusiju na pomenutu temu, smatra da treba stati uz firme koje se bore protiv industrijskog lobinga. „Do sada nismo još previše insisitirali na industrijske i vladine lobijezbog manjaka transparentnosti, ali ćemo ubuduće biti znatno ažurniji“.

„Objave projekata će znatno uticati na lokalnu zajednicu bogatih zemalja, koja će biti u prilici da na osnovu tih podataka otkrije potencijalnu korupciju te pozovu svoje vlade za veću odgovornost korištenja pririodnih resursa za dalji razvoj siromašnih zemalja“.

Ostale zemlje koje su podržale snažan stav Kofi Anana, bivšeg UN generalnog sekretara, a koji se zalaže za uspostavljanje reda u eksploataciji platine u Južnoj Africi tkz. platinastog  pojasa, a koji je jedan više razlog da se takve vrste korupcije moraju spriječiti.

„Nasilje koje se dešava u Marikani, Južnoj Africi jasno pokazuje da ne postoji povjerenje u transparentnost lokalne uprave“.

(Editing by James Jukwey)

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.