Korupcija Panevropski problem – novi TI izvještaj

06 Juna 2012

Novi izvještaj Transparency International-a razotkriva koliko je korupcija rasprostranjena širom Evrope te u kolikoj mjeri potkopava povjerenje u rad državnih  institucija i ekonomskoj održivosti.

Tri-četvrtine Evropljana smatra da je korupcija rastući problem u društvu te kao takav nastavlja da uzrokuje niz problema koji mogu da uvuku cijeli evropski region u ekonomsku krizu.

Dvogodišnji program Transparency International-a je analizirao rad  300 institucija u 25 zemalja koristeći svoj pristup poznat pod nazivom Sistem nacionalnog integriteta, prema kome se mjere sposobnosti u učinkovitost rada institucija – polazeći od političkih stranaka, policije pa sve do rada pravosudnih institucija, medija i civilnog društva te njihovih doprinosa u antikorupcijskim mjerama.  Ovo „dubinsko“ istraživanje je potpomognuto od strane svih TI ogranaka, a na osnovu regionalnih analiza. Izvještaj će biti objavljen 06.06.2012. godine u Briselu.

Izvještaj naglašava prednosti i nedostatke svake pojedinačne zemlje, ali i ukazuje na sličnosti koje dijele mnoge Evropske zemlje. Na primjer, 19 od ukupno 25 zemalja koje su uključene u istraživanje nisu još regulisale lobiranje, dok trenutno samo deset njih zabranjuje politicke donacije ciji izvori nisu objavljeni. Prema izvještaju, u četiri petine država su prisutne prepreke građanima koji traže pristup informacijama, dok samo 17 zemalja ima usvojen kodeks ponašanja za predstavnike parlamenta.

Iako izvještaj daje detaljan pregled svih ključnih problema, on takođe nudi i preporuke za reforme jer krajnji cilj ovog izvještaja treba da pomogne evropskim akterima da identifikuju i krenu da popunjavaju praznine kako bi smanjili ubrzani porast korupcije.

„Širom Evrope, institucije su odavno definisale pojam demokratije, ali uprkos tome one su onemogućene da zaustave korupciju, jer su mnogo slabije nego što misle. novi  izvještaj rezimira sve probleme vezane za poboljšanje transparentnosti pri riješavanju ekonomskih problema Evrope“, Cobus de Swardt,  direktor Transparency International

„Naš izvještaj je poziv za buđenje uspavane transparentnosti s kojim se Evropa suočava“, Mikloš Maršal, zamjenik direktora Transparency International.

Uključite se

Ne propustite

Ukoliko želite da dobijate naša saopštenja odmah nakon objavljivanja ostavite svoju e-mail adresu u polje ispod.